icon-arrow-right
HomeNieuws Nieuw aardbevingsbestendig hotel Grote Markt Groningen

Nieuw aardbevingsbestendig hotel Grote Markt Groningen

Actueel

In hartje Groningen, aan de Grote Markt tussen Vindicat atque Polit en De Merckt, realiseert Rottinghuis’ Aannemingsbedrijf bv het WestCord Hotel. Het hotel biedt prachtig uitzicht op de Grote Markt en de Nieuwe Markt dat achter het gebouw gerealiseerd wordt en het nieuwe Forum. Hotelgasten stappen straks vanuit de voordeur zo in het bruisende centrum van Groningen.

Dit hotel wordt in opdracht van VolkerWessels Vastgoed gerealiseerd en betreft een eigen ontwikkeling. De hotelketen WestCord neemt het hotel van VolkerWessels Vastgoed af.

Aardbevingsbestendig

In het ontwerp zijn diverse aardbevingsbestendige maatregelen genomen zoals een halve meter dikke prefab betonnen wanden die zorgen voor de stabiliteit van het gebouw tijdens aardbevingen. Daarnaast worden er op elke verdieping gewapende prefab metselwerk elementen aangebracht. Deze prefab betonnen elementen worden vervaardigd door Westo Prefab Betonsystemen B.V.

Planning en samenwerkende partijen

In juni 2018 starten de voorbereidende werkzaamheden, zodat eind 2018 het casco opgebouwd kan worden. Het is een uitdaging om in het drukke centrum van Groningen een project met deze omvang te realiseren. Daarom is ervoor gekozen om tijdens de bouw weinig tot geen steigers te gebruiken, om omwonenden en het verkeer zo min mogelijk te belasten. Uniek kenmerk van dit project is dat al het metselwerk in de gevels prefab wordt geleverd en met een kraan worden aangebracht.

De volgende VolkerWessels partijen realiseren dit project:

Levering prefab betonnen elementen: Westo prefab betonsystemen B.V.

Ontwerp (UO) en uitvoering installaties: HOMIJ Technische Installaties bv.
Akoestisch, bouwfysisch en brandadvies: Adviesbureau Aveco de Bondt. 

 

Andere partijen zijn:
Advies omtrent aardbevingsbestendige maatregelen en de constructie: abtWassenaar uit Groningen.
Installatieadviseur voortraject: Technion. 

 

Naar verwachting wordt dit hotel in het voorjaar van 2020 opgeleverd, zodat het hotel verder ingericht kan worden. De eerste hotelgasten kunnen hoogstwaarschijnlijk vanaf medio 2020 terecht in dit prachtige hotel op deze unieke locatie.

Architectonisch ontwerp

Het Architectonisch ontwerp is van Thomas Müller | Reimann Architekten uit Berlijn. Stadjers hebben in het begin van de ontwikkeling inspraak gehad in het ontwerp. Deze keuze is gemaakt uit drie ontwerpen. Het markante hotel oogt als een versmelting tussen traditionele trapgevels en een moderne strakke gevel. De Zwarte Hond uit Groningen werkt het architectonisch ontwerp bouwkundig uit.

Het prachtige hotel heeft op de begane grond een Grand Café met terras, bar, lobby, bakkerij en keuken en biedt circa 120 kamers verdeeld over zes bouwlagen. Daarnaast is er een kelder met daarin de voorbereidingskeuken, sanitair, personeelsruimte en technische ruimten. De luchtbehandelingskasten bevinden zich op de vijfde en zesde verdieping. Bovenop het gebouw komt een dakterras.

Projecten

Alle projecten
+