Zoeken

Rotterdamsebaan: inmiddels is zo'n 700 meter van de kabelkoker aangelegd.

De kabelkoker heeft een totale lengte van 1640 meter en bestaat uit 546 betonnen elementen, die ieder zo’n 12 ton wegen. De elementen waaruit de kabelkoker bestaat, worden met een shovel één voor één de tunnel ingereden. Hier wordt elk element met een portaalkraan opgepakt, vervolgens tegen het laatste element aan geplaatst en bevestigd. Zo ontstaat er een ‘mini-tunnel voor kabels en leidingen’ in de tunnelbuis.

IMG_3844.JPG

Onder de grond gebeurt meer!

Onder de grond gebeurt meer dan alleen het boren van de tweede tunnelbuis. In de eerste tunnelbuis, die nu nog helemaal perfect rond is, zijn vakmannen en -vrouwen namelijk druk bezig met de aanleg van een kabelkoker. Deze kabelkoker komt over de hele lengte van de tunnel en ligt uiteindelijk onder de weg. Zoals de naam al doet vermoeden, komen er in de kabelkoker kabels en leidingen te liggen. Dit zijn de kabels en leidingen die nodig zijn voor alle systemen en technische installaties in de tunnel. Denk bijvoorbeeld aan stroomkabels of leidingen voor de blus- en persleiding. De kabelkoker is aan de binnenkant ongeveer 2 meter hoog, zodat een medewerker bij storingen of onderhoud er rechtop doorheen kan lopen.

Eind oktober is de kabelkoker klaar en daarna wordt de tunnel tot ongeveer 3 meter hoog aangevuld met een laag zandcement. Dit is de ondergrond voor de weg in de tunnelbuis. Zodra de buis over de hele lengte is aangevuld, gaan we asfalteren.

 

Fotograaf: Frank Jansen