icon-arrow-right
HomeProjecten Donna Strijp-S

Donna Strijp-S

EINDHOVEN

Het betonskelet en grote delen van de installatietechniek blijven zichtbaar. Deze robuuste uitstraling benadrukt dat het een gebouw betreft waar veel mogelijk is en waar geen grenzen liggen voor het gebruik. In die zin past het in de cultuur van de oude Philipsgebouwen. Gebouwen die na 100 jaar nog steeds voldoen, omdat ze sterk zijn, groot van formaat en daardoor relatief makkelijk te transformeren zijn.

Strijp-S

Strijp-S een plek is geworden waar je wilt zijn, waar je kan leren, wonen, werken en creëren. In deze context is De Bever architecten gevraagd om op de plek van de tijdelijke parkeergarage naast het klokgebouw een multifunctioneel gebouw te ontwerpen. Het idee om de eigenheid en de robuustheid van het gebied te symboliseren heeft geleid tot een uitnodigend en stoer gebouw welke door zijn vormgeving, materiaalgebruik en structuur zowel bij de oudbouw als bij de nieuwbouw van Strijp-S past. De dubbelhoge entree met daarboven een publieke buitenruimte accentueren het uitnodigende gebruik van dit gebouw. De hoge terug liggende begane grond geeft toegang tot de grote open binnenruimte. Deze plint met grote XL ramen zorgen tevens voor een maximale transparantie en een zichtlijn naar het Ketelhuisplein. Door het open karakter wijkt dit gebouw af van de links en rechts gelegen relatief gesloten gebouwen en verwerft daarmee een verbindende positie aan de Philitelaan in het hart van Strijp-S.

Gebruik

Door de grote afmetingen van vloeroverspanningen, dikke hoge betonnen kolommen en gevelopeningen met veel daglicht biedt het gebouw een maximale vrijheid aan de gebruiker deze naar behoeve in te delen. Daarnaast zal ook veel ruimte gedeeld worden, wat de onderlinge verbondenheid en het ontmoeten stimuleert. Een groot gedeelte van de binnenruimte, midden in het gebouw is flexibel in te richten en heeft een semi-privaat, -publiek karakter. Op deze verdiepingen, van de begane grond t/m de 6e verdieping zijn grote open ruimtes met vides en trappen gecreëerd waar ook door het wisselend uitzicht op de stad bijzondere plekken ontstaan.

Feiten & cijfers

 • Opdrachtgever
  Bouwbedrijf Wessels Zeist bv
 • Architect
  De Bever Architecten
 • Betonvolume
  ca. 2.850 m3
 • Projectcategorieën
  Bouw en Vastgoed
+