icon-arrow-right
HomeProjecten Gerechtsgebouw Breda

Gerechtsgebouw Breda

BREDA

Het gerechtsgebouw wordt een aansprekend, eigentijds gebouw. Een samenhangend geheel, bestemd voor drie afzonderlijk herkenbare organisaties. Gezagwekkend maar tegelijk ook toegankelijk en in een veilige omgeving. In het nieuwe gerechtsgebouw neemt de Rechtbank, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming hun intrek. Drie organisaties onder één dak, goed bereikbaar voor de burger en de medewerkers, met uitnodigende faciliteiten zoals spreekkamers, overlegplekken en een koffiecorner. Het delen van een gebouw en faciliteiten zoals de portier, beveiliging, vergaderfaciliteiten en catering levert synergievoordelen op. Om de onafhankelijkheid te waarborgen, zullen de kantoorruimtes van de drie organisaties gescheiden worden ondergebracht. Na een centrale entree met een aantal gezamenlijke faciliteiten hebben de drie organisaties ook ieder hun eigen publieksruimtes.

Een gezaghebbend, maar toegankelijk gebouw

Zo bestaat het gerechtsgebouw uit drie op elkaar gestapelde lagen die naar boven toe slanker worden. De hoogte symboliseert het gezag van de rechtbank, de gelaagdheid staat voor de onafhankelijkheid van de organisaties en de grote raampartijen maken het gebouw transparant en open.

Verbinding

Het gerechtsgebouw vormt het centrale punt in alle ontwikkelingen ten westen van het station, op de hoek Belcrumweg/Stationslaan. Door zijn krachtige en open uitstraling maakt het gebouw de verbinding tussen de bestaande stad en het in ontwikkeling zijnde Stationskwartier. Het gerechtsgebouwpark is een waardevolle aanvulling op het gerechtsgebouw, de buitenruimte en de stad. De totale oppervlakte van het te realiseren gerechtsgebouw bedraagt circa 33.000 m² bruto vloeroppervlakte exclusief een parkeervoorziening en terreininrichting. Er wordt een parkeergarage voorzien van circa 8.000 m².

Consortium InBalans

InBalans is een samenwerkingsverband tussen drie aandeelhoudende partijen VolkerWessels, Facilicom en Macquarie Capital Group en daarnaast de volgende partijen Architekten CIE., Architectenbureau Paul de Ruiter, Sevil Peach, Karres en Brands Landschapsarchitecten, Arup, Halmos, Visser & Smit Bouw bv en HOMIJ.

Feiten & cijfers

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Laatste bouwlaag Gerechtsgebouw Breda

In breda is men begonnen aan de laatste bouwlaag, welke de technische units zal huisvesten!

Breda krijgt een nieuw gerechtsgebouw.

Dertigduizend vierkante meter aan oppervlakte, een grote ontvangsthal en 66 meter hoog, met op dertig meter hoogte nog...

+