icon-arrow-right
HomeProjecten Metselwerkring

Metselwerkring

RIJSSEN

In de fabriek van Westo in Coevorden is in een houten mal de metselwerkring gemaakt waarbij de wapening ter plekke is gevlochten. Het element is in één geheel gestort en na verharding ontkist en op bokken gelegd waarna het kunstwerk kon worden voorzien van bakstenen. De bakstenen die voor de aankleding rondom de ring zijn gebruikt, zijn het laatste baksel van de inmiddels gesloten Rijssense steenfabriek Smeijers & Voortman. Steenhandel Twenthe heeft de stenen geleverd.

De drie kunstwerken

Ruurd Hallema, één van Nederlands bekendste autonome beeldhouwers, is verantwoordelijk voor het ontwerp van de ring. Aan de Reggesingel zijn nog twee andere kunstwerken van zijn hand geplaatst. Ieder kunstwerk heeft zijn eigen gedachte en vertegenwoordigd elk een rotonde aan de singel.

 

Op de rotonde met de aansluiting op de Fahrenheitstraat staat het werk dat door Westo is gemaakt. De cirkel staat voor bouwnijverheid waarbij een gedachte van de kunstenaar is dat de vele bakstenen elkaar vasthouden. Bovenop de cirkel komt een stalen element dat symbool staat voor De Regge die als ader door en langs Rijssen stroomt en tegelijk richting het industrieterrein wijst.

 

Op de rotonde op de Reggesingel met de aansluiting op de Wierdensestraat staan twee handen in gelamineerd, duurzaam hout komen, geproduceerd door De Groot Vroomshoop. De handen worden in dit kunstwerk ineen geslagen wat het betrokken menselijke karakter symboliseert.

 

Tot slot staat er op de rotonde aan het verlengde van de Holterstraatweg een dynamisch welkom van staal komen te staan dat door Voortman Staalbouw is geproduceerd. Dit ontwerp heeft de vorm van een open lus met een symboliek van enerzijds welkom wanneer men binnenkomt en anderzijds het zwaaien bij het vertrek uit Rijssen.

 

De drie kunstwerken vormen één geheel waarbij de saamhorigheid de rode draad van de hechte gemeente is.

Feiten & cijfers

  • Projectcategorieën
    GWW

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Bijzonder kunstwerk vraagt om speciaal transport

Op dinsdag 20 september 2011 is ´s avonds een bijzonder kunstwerk naar Rijssen vervoerd welke dezelfde nacht op zijn...

+