icon-arrow-right
HomeOver ons CO2 prestatie

CO2 prestatie

Steeds meer opdrachtgevers belonen opdrachtnemers die klimaat-bewust opereren. Hoe meer de opdrachtnemer zich bezighoudt met het verminderen van CO2-uitstoot hoe meer kans deze maakt op de gunning van een project. Om dit te kunnen meten heeft ProRail de zogenoemde CO2-prestatieladder in het leven geroepen!

CO2-uitstoot

De doelstelling van Westo is de CO2-emissie per ton geleverd betonelement in de komende 10 jaar met 50% te reduceren.
Wat Westo en z'n belangrijkste toeleverancier; BFL, in 2009, 2010 en het eerste halfjaar van 2011 aan CO2 per ton geleverd betonelement hebben uitgestoten, wordt weergegeven in de volgende documenten:

CO2-2009-WestoCO2-2009-BFLCO2-2010-WestoCO2-2010-BFL,

CO2-2011kw12-Westo en CO2-2011kw12-BFL.

Het aantal kg CO2 per ton geproduceerd betonelement bij Westo Coevorden en BFL Laar 2009 t.o.v. 2010:

  • 2009: 27,0 kg t.o.v. 2010: 25,8 kg

 

CO2-reductie

Westo wil graag bijdragen aan het ambitieuze milieubeleid van ProRail. Om de eerder genoemde doelstelling te realiseren zijn de onderstaande acties voorgenomen (ID 2B):
Controleren van contracten met de stroomleveranciers. Overwegen of bestaande langdurige contracten aangepast kunnen worden en indien mogelijk snel overgaan op het gebruik van groene stroom (reductie mogelijk van ca. 700 ton CO2).

Westo + BFL – Het aangebrachte elektrische vermogen in de vestigingen actualiseren. Bij de bouw- en milieuvergunning zijn de elektrische vermogens beschreven, maar bij allerlei wijzigingen zijn de vermogens veranderd. Per hal, locatie identificeren wat de exacte vermogens zijn, zodat verbruik van stroom beter gecontroleerd en verminderd kan worden.

Westo + BFL – Verlichting van de hallen controleren – onderzoeken of andersoortige verlichting minder stroom verbruik heeft (reductie mogelijk van ca. 200 ton CO2).

Westo + BFL – Onderzoek naar de gehele persluchtinstallatie – lekken verhelpen en schakeling van compressoren onderzoeken.

Westo – De vermogens van de luchtverwarmers in de hallen controleren. Onderzoeken of andere verwarmers een beter rendement hebben (reductie mogelijk van ca. 33 ton CO2).

Onderzoek naar isolatie of betere isolatie van hallen/werkruimtes.

Westo + BFL – Bij aanschaf van nieuwe personenauto, letten op energielabels – alleen nog auto’s aanschaffen met energielabel A of B.

CO2-bewust certificaat

Inmiddels heeft Westo in april 2011 het CO2-bewust certificaat, niveau 3 behaald, die u op deze site onder de knop 'downloads' kunt vinden of klik op de volgende link CO2-certificaat.

INTERN:

Het personeel wordt aan de hand van een CO2-ladder bulletin op de hoogte gehouden van de voortgang en ontwikkelingen op dit gebied. De reeds verschenen bulletins zijn tevens hier te raadplegen (ID 3.C.1.): CO2-nr02 ; CO2-nr01

EXTERN:

Een voorbeeld hiervan is de op 7 oktober 2010 door Westo Prefab Beton Systemen B.V. samen met andere B.O.N. Leden georganiseerde thema-middag: "DUURZAAM BOUWEN EN BEHEREN":

Success is doing ordinary things extraordinarily well! Een vaak gehoorde spreuk waarin een grote waarheid schuilt. Bouwen doet men al jaren, maar tegenwoordig gaat het erom hoe je bouwt.

Het gezelschap zal bestaan uit diverse belanghebbenden, van ontwikkelaar tot en met eindgebruiker.

Tijdens deze middag waren we te gast in het World Trade Centre te Amsterdam. Peter Diepenhorst van Delta Projectontwikkeling gaf een presentatie over Park 20|20. Een uniek project in Nederland waarbij duurzaamheid voorop staat. Meer info op www.park2020.com

Deelname aan initiatieven

Om de sector te faciliteren in CO2-reductie neemt Westo initiatieven of neemt deel aan initiatieven tot het ontwikkelen van projecten die hiervoor zorg kunnen dragen (ID 3D).

Westo Prefab Beton Systemen BV levert hiervoor een bijdrage aan greencalc berekeningen t.b.v. de projecten waarbij opdrachtgevers de prefab betonnen elementen van WESTO gebruiken. Meer informatie omtrent deze greencalc berekeningen kan men via de volgende link inwinnen: BREEAM NL

+